Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

17.04.2024 08:35

Волонтерство, підтримка бізнесу та психосоціальна допомога. Чим живе Роздільнянська громада?

661f6068da9e4__o_1hr1if01pq9l1js3sjk21v14sb1r.jpg

З початку повномасштабної війни Росії з Україною громада активно включилася у процеси волонтерства, допомоги ЗСУ та переселенцям.

Про те, як війна вплинула на громаду, як змінилася економіка та інше — читайте в розмові з головою Роздільнянської міської територіальної громади Валерієм Шовкалюком.

 

Як громада об'єднала зусилля?

Валерій Шовкалюк каже, що з перших днів повномасштабного вторгнення громада активно займається волонтерством: збирають кошти, продукти, необхідні речі та переправляють в найгарячіші точки, допомагають переселенцям тощо.

Втім, волонтерський рух на Розділяньщині ще у 2014 році започаткував Володимир Василенко – директор громадської організації «Громада Розділянщини». Насамперед громадська організація допомагає ЗСУ та переселенцям, а також іншим вразливим категоріям. З 2022 року також активно допомагають батальйонам територіальної оборони.

Володимир Василенко та військовий Олексій, якому він допомагав, 2016 рік

Володимир Василенко та військовий Олексій, якому він допомагав, 2016 рікАвтор: Фейсбук/ГО "Громада Роздільнянщини"

Також у квітні 2022 року для того, щоб краще організувати процеси в громади створили Гуманітарний центр Роздільнянської МТГ. Центр отримує, сортує та видає допомогу, надану різними організаціями особам які її потребують. Його очолила начальниця відділу культури та туризму Роздільнянської міської ради Наталія Кучеренко.

Наталія Кучеренко

Наталія КучеренкоАвтор: Фейсбук/Наталія Кучеренко


А, наприклад, місцевий лікар-анестезіолог Іван Черненко проводить навчання з першої допомоги й вчить рятувати життя, використовуючи підручні матеріали. Чоловік також працює з різними організаціями й завдяки йому лікарня отримала функціональні ліжка з електроприводом.

Іван Черненко

Іван ЧерненкоАвтор: Фейсбук/Іван Черненко


Віталій Тимчик створив групу у Viber «Волонтер Роздільна». Де сьогодні там активно повідомляють про нагальні питання щодо допомоги підрозділам територіальної оборони та ЗСУ, зокрема, роздільнянським хлопцям, які там служать.

 

Сергій Качковський та Вадим Волощенко організували навколо себе небайдужих підприємців та мешканців, які після 24 лютого розпочали волонтерський рух з налагоджування зв’язків з роздільнянцями, які виїхали за кордон. Вони знаходять бронежилети, шоломи, розвантажувальні жилети, які згодом купують, організовують доставляння й передають захисникам.

 

Економіка громади під час війни

Війна суттєво вплинула на економічні процеси в громаді, оскільки чимало мешканців виїхало.

«З початком повномасштабного вторгнення на території Роздільнянської міської територіальної громади було знято з реєстрації 1038 осіб, а зареєстровано – 541 особу, що своєю чергою зменшило пропозицію робочої сили на ринку праці. На сьогодні ситуація більш стабілізована», — каже голова громади.

Відтак влада намагається підтримувати місцевий бізнес. В основному це інформаційна підтримка, а також участь у державних програмах щодо фінансової допомоги малому бізнесу (наприклад, кредитування під низький процент або гранти для відновлення діяльності).

Також, щоб розвивати економіку громада бере участь в різних міжнародних проєктах та місцевих програмах, які спрямовані на реалізацію та залучення інвестицій, налагодження зв’язків між українськими громадами та європейськими муніципалітетами тощо.

 

Ініціативи для постраждалих від війни

Пан Валерій каже, що один з найпоширеніших напрямів – психосоціальна допомога для тих, хто стикнувся з травматичними подіями.

«Облаштовано Центр соціально-психологічного розвантаження, де впроваджено нові психосоціальні послуги та проводяться заходи з кінотерапії, в’язання, створення ароматичних свічок та гончарство. Центр сприяє психосоціальному відновленню людей, які постраждали від війни».

У межах різних програм у громаді проводять заходи, що сприяють психологічному розвитку та стійкості для дітей з родин військовослужбовців чи переселенців; облаштовані місця тимчасового перебування ВПО.

«Завдяки таким програмам, мешканці, що потерпіли від війни, можуть отримати необхідну підтримку та допомогу у відновленні свого життя після травматичних подій», – каже голова громади.

 

Фото ілюстративне

Фото ілюстративнеАвтор: Фейсбук/Роздільнянська міська територіальна громада

 

Збереження культурної спадщини

Роздільнянський історико-краєзнавчий музей-філія отримав від благодійних фондів пакувальні матеріали для захисту та евакуації експонатів. Культурні установи громади забезпечено обладнанням для гасіння пожеж.

Напрацьовані протоколи та методики захисту культурної спадщини в умовах війни.

«Ми прагнемо просувати і підтримувати збереження культурної спадщини в умовах війни, надаючи користувачам доступ до різноманітної інформації про історію та культуру світу», – зазначає Валерій Шовкалюк.

Також поширюють фото, тексти, відео тощо, щоб зберегти цінні дані про культурні пам'ятки та традиції для майбутніх поколінь.

Мистецька подія  "Сповідь історії"

Мистецька подія "Сповідь історії"Автор: Фейсбук/Роздільнянська міська територіальна громада

 

Пріоритетні проєкти реконструкції

Валерій Шовкалюк каже, що наявні пріоритетні проєкти реконструкції є важливими для розвитку і покращення якості життя мешканців. Зокрема йдеться про капітальний ремонт головного корпусу багатопрофільної лікарні під реабілітаційне відділення; реконструкція цієї лікарні, реконструкція майнового комплексу, що дозволить створити сучасний ЦНАП та забезпечити мешканців достатньою кількістю адміністративних послуг, будівництво школи та сонячної електростанції під зелений тариф.

 

Залучення молоді до розвитку громади

За словами голови, прогресивна молодь громади долучилася до Молодіжної ради Роздільнянської громади — 25 представників органу налагоджують та працюють над культивуванням національної та громадської ідентичності.

«В межах програми “Кроки для спеціалістів. Взаємодія ОМС та волонтерських об'єднань” пройшли навчання й за результатами було організовано та проведено 40 занять з вивчення української мови, на яких були присутньо 600 людей», — додає пан Валерій.

 

11 серпня – перший рік молодіжній раді при Роздільнянській міській раді

11 серпня – перший рік молодіжній раді при Роздільнянській міській радіАвтор: Фейсбук/Роздільнянська міська територіальна громада

 

Доступ до медичної допомоги в умовах війни

Для того, щоб у мешканців був доступ до медичних послуг у громаді створили мобільні медичні бригади, що здійснюють вакцинацію проти COVID-19 та грипу.

Сімейні лікарі та медсестри пройшли навчання за програмою подолання прогалин у сфері психічного здоров’я та брали участь у тренінгу про надання послуг людям, що постраждали від гендерно зумовленого насильства.

 

Виклики перед громадою та плани на майбутнє

Серед основних викликів — продовжувати впроваджувати реформи під час воєнного стану. Зокрема, освітні й медичні.

«Майбутнє громади після війни може бути складним, але водночас повним потенціалу для зростання, відновлення та інвестиційного розвитку, спрямоване на покращення екологічної ситуації та забезпечення сталого розвитку», — каже Валерій.

Зокрема, у громаді планується будівництво сміттєвого заводу з метою зменшення викидів та повторного використання відходів. Будівництво індустріального парку, який стане центром інновацій та технологічного розвитку для місцевих підприємств. Також планують встановити сонячні панелі для виробництва електроенергії з відновлювального джерела. Це дозволить знизити витрати на електроенергію й зменшити викиди вуглекислого газу.

 

Валерій Шовкалюк

Валерій Шовкалюк

 

Історії стійкості

Валерій Шовкалюк також поділився історією стійкості й героїзму одного з мешканців громади. У 2014 році лікар-хірург Олександр Полякін став добровольцем.

«Це, мабуть, особлива каста людей, які надали перевагу служінню Батьківщині над матеріальними цінностями. Їх не всі розуміють. Значить не всім це дано – розуміти. Той страшний 2014 рік. Початок російсько-української війни. Розгубленість, страх, суперечливі відомості з театру бойових дій. А ще — розгортання добровольчого руху».

На фронт йому потрапити не вдалося – вузлова залізнична лікарня не могла залишитись без хірурга. Тож він почав шукати інших шляхів і знайшов добровольче об'єднання медиків-професіоналів та небайдужих.

«З 2014 року вже 10 разів залучався, як доброволець до Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М.Пирогова, для надання медичної допомоги в районах бойових дій, де перебуває і до сьогодні».

У 2019 році Олександра нагородою відзнакою Міністерства оборони України – медаллю «За сприяння Збройним Силам України».

 

Джерело:  О, Море.Сity


Громада у соцмережах: