Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

27.10.2023 15:56

Про наболіле сімей загиблих та зниклих безвісті військовослужбовців

653bb4e34bb3a__photo_2023-10-27_14-54-53.jpg

20 жовтня в Роздільнянському Палаці культури відбулася зустріч з представниками сімей загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців Роздільнянської міської, Лиманської селищної та Степанівської сільської територіальних громад, організована редакцією газети «Вперед». Як зазначила головна редакторка нашого часопису Наталія Буковська, захід організовано в рамках виконання проєкту «Ефективні місцеві медіа: цифровий розвиток громад», ініційованого Громадською організацією «Українська асоціація медіа бізнесу» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Цим заходом редакція започатковує цикл заходів за проєктом «Пам’яті Героїв Роздільнянщини».

Метою проєкту є покращення комунікації та підтримка родин загиблих і зниклих безвісти військовослужбовців під час діалогу з представниками місцевої влади, РТЦК та СП, волонтерами, громадськими активістами щодо вирішення проблемних питань.
А також увічнення пам’яті загиблих земляків-­Героїв шляхом створення текстових та відеоматеріалів про захисників, їх службу в ЗСУ, коментарі та історії від бойових побратимів, про родини загиблих та їх життя після тяжкої втрати рідної людини.

Першочергово редакцією було проведено опитування серед рідних загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців, щоб виявити найнагальніші питання та проблеми, з якими доводиться стикатися під час збору та оформлення документів для отримання гарантованих прав, пільг, виплат тощо. За результатами спілкування було визначено ключові з них та організовано зустріч, на яку запрошено спеціалістів відповідного профілю.

На заході були присутні члени сімей загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців та представники організацій, які опікуються проблемами цих людей, зокрема: Марія Попова, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області; Роман Непочатов, начальник відділу безоплатної правової допомоги Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Лілія Єгорова, начальниця відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України м. Роздільна; Ірина Панова, представниця з юридичних питань Роздільнянського РТЦК та СП; Валерій Шовкалюк, Роздільнянський міський голова; Світлана Величко, депутатка Роздільнянської районної ради та Марія Величко, волонтерка.

Діяльність Уповноваженого з прав людини під час дії воєнного стану

Про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час дії воєнного стану доповіла Марія Попова: «Перш за все, хочу подякувати організаторам за запрошення та можливість долучитися до обговорення дуже важливого в умовах сьогодення питання. Ми живемо в складний час, другій рік поспіль  у нас в країні  внаслідок повномасштабного вторгнення триває  військовий стан, іде війна. Слід зазначити, що в цій війні права людини стали першою жертвою та основною мішенню, і це не могло не вплинути на роботу офісу Уповноваженого.

В такі важки  часи у нашої інституції виникла гостра потреба реагувати на нові виклики, а тому з самого початку було змінено підхід у роботі зі зверненнями громадян. Була створена нова «гаряча лінія», яка на сьогодні фіксує всі усні звернення громадян та надає можливість опрацьовувати кожен вхідний дзвінок і надавати фахову консультацію. Також відбулось запровадження 9 стрижневих напрямів роботи, серед яких виокремилися питання, пов’язані з військовою агресією, зокрема: захист прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії та захист прав у системі органів сектора безпеки й оборони.

Крім того, Марія Федорівна зазначила, що з приходом на посаду Уповноваженого ВР України з прав людини Дмитра Лубінця значно посилено регіональну мережу шляхом створення регіональних офісів Омбудсмана в кожній області. Зокрема, в Одеській області регіональній офіс Омбудсмана працює з понеділка по п’ятницю з 9 до 16 години.
З квітня 2023 року в Одесі відкрито консультаційний центр Уповноваженого, де також можна отримати консультацію та алгоритм дій у разі порушення будь­якого права людини і громадянина.

Проблемні питання реалізації гарантованих прав членів сімей загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців

Основні проблемні питання реалізації гарантованих прав членів сімей загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців висвітлив начальник відділу безоплатної правової допомоги Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Роман Непочатов.

Порядок виплати грошової компенсації сім’ям загиблих військових

Сім’я кожного українського військового, який загинув за свободу та незалежність нашої країни під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу у розмірі 15 млн грн. Це право забезпечує постанова Кабміну № 168 від 28 лютого 2022 року. При чому допомога за загиблого військового розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які зазначені в статті 16 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей». Отримати виплату за загиблого воїна можуть: батьки (мама й тато); дружина/чоловік, які не одружилися вдруге; діти до 18 років; діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття; утриманці загиблого.

Після сповіщення про загибель військкомати або військова частина мають видати родичам свідоцтво про смерть. Після того, як сім’я отримала цей документ, треба звернутися до військового керівництва загиблого, щоб отримати додаткові документи. Протягом 10 днів командир військової частини передає родичам загиблого: витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини; документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового; витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.

Після отримання цих документів члени сім’ї мають звернутися до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, незалежно від місця реєстрації. Там вони подають заяву про призначення виплати та пакет документів, зокрема: документи, які підтверджують загибель військового та обставини; особисті документи особи члена родини, яка претендує на виплату; документи, які підтверджують родинні зв’язки із загиблим (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дітей, копію свідоцтва про народження загиблого, копія рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого). У свою чергу, РТЦК та СП направляє завірені копії до Департаменту соцзабезпечення Міноборони, де спеціальна комісія приймає рішення про призначення компенсації або про відмову у здійсненні виплат.

Якщо рішення буде позитивним, його має затвердити міністр оборони України. Після чого кошти для виплати компенсації у розмірі 15 млн гривень перерахують на рахунок Командування Сухопутних військ ЗСУ і звідти на рахунки членів сім’ї загиблого через обласні ТЦК СП.

Порядок отримання виплат сім’ям безвісті зниклих військових

Щодо виплати за безвісти зниклих військових, Постановою № 168 від 28 лютого 2022 року чітко закріплене право членів родини військовослужбовців, які зникли безвісти за особливих обставин або ж полонених, отримувати додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч гривень за весь час перебування в полоні або за весь час поки не буде змінено статус зниклого на якийсь інший статус.

Порядок оформлення пенсій сім’ям загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців

Про  умови  виплати  пенсії   сім’ям загиблих військовослужбовців розповіла начальниця відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду України м. Роздільна Лілія Єгорова. Зокрема, вона зазначила, що члени сімей військових, які загинули, померли або зникли безвісти, мають право на пенсію в разі втрати годувальника, відповідно до статті 1 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Право на пенсію в разі втрати годувальника мають члени сімей, що були на утриманні військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти та непрацездатні  члени сім’ї, незалежно чи були вони на утриманні. Утриманцями вважаються члени сім’ї, якщо вони були на повному утриманні військовослужбовця, або одержували від нього допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Незалежно від перебування на утриманні, пенсія призначається також: непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, які загинули чи померли або зникли безвісти в період проходження служби чи пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби. Також пенсія призначається дітям загиблих військових, які навчаються на денній формі в загальноосвітніх, професійно­технічних, вищих навчальних закладах, до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років. Діти­сироти мають право на пенсію до досягнення 23 років, незалежно від того, навчаються вони чи ні.

За підсумками зустрічі

Представниця з юридичних питань Роздільнянського РТЦК та СП Ірина Панова запропонувала усім представникам сімей загиблих і зниклих безвісти військовослужбовців у разі неможливості вирішити будь­яке з питань їх соціального захисту чи є порушення термінів виплати допомоги, звертатися до неї особисто, тим більше, що при оформленні допомоги після смерті військовослужбовця необхідно надати довідки з даними, якими володіє лише районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. Також пані Ірина відповіла на питання членів сімей загиблих і зниклих безвісти військовослужбовців стосовно дій представників РТЦК та СП.

Про підтримку та допомогу сім’ям загиблих військових з боку місцевої влади доповів Роздільнянський міський голова Валерій Шовкалюк. Валерій Олександрович, у свою чергу, зауважив, що він відкритий для діалогу і готовий прийняти усіх, хто потребує підтримки і допомоги. Також він зазначив, що найближчим часом буде вирішено питання щодо забезпечення твердим паливом родин загиблих військовослужбовців, які цього потребують, а з наступного року планується затвердження програми з метою виділення коштів з місцевого бюджету на пам’ятні знаки усім загиблим військовослужбовцям Роздільнянської міської територіальної громади.

Під час зустрічі до присутніх представників установ, які опікуються гарантуванням прав сімей загиблих та зниклих безвісти  військовослужбовців, звернулась депутатка Роздільнянської районної ради Світлана Величко, яка наголосила на тому, щоб вони всебічно сприяли у вирішенні питань зазначених родин, а не створювали перепони на їх шляху.

­ Кожна структура повинна допомагати цим людям. Це наш святий обов’язок, адже свій обов’язок вони виконали – віддали найдорожче – своїх рідних і близьких, які стали на захист нас з вами, нашої держави, – відзначила Світлана Величко.

Зустріч вийшла насиченою та змістовною, присутні представники сімей загиблих та зниклих безвісти військовослужбовців мали змогу отримати відповіді на більшість своїх питань, налагодити взаємозв’язок з представниками структур, причетних до гарантування прав зазначеної категорії, а також поспілкуватись з поточних проблем з представниками влади, громадськими діячами, волонтерами тощо.

 

Лариса ЗАБЛУДНЯК (стаття)

Наталія Буковська (відео)

* Використано матеріал Роздільнянської районної газети «Вперед»


Громада у соцмережах: