Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

15.02.2024 14:13

Роз'яснення щодо порядку та етапів оформлення нерухомості за будівельною амністією в Україні

65ce003c79a27__1467359635-7057.jpg

Амністія на самовільне будівництво застосовується для наступних об'єктів: 

  1. житлові, дачні та садові будинки, площа яких не більше 500 кв.м, які були зведені в період з 05 серпня 1992 року по 09 квітня 2015 року; 

  2. господарські будівлі поруч з будинком, площа яких також не перевищує 500 кв м, зведені в період з 05 серпня 1992 року по 09 квітня 2015 року; 

  3. сільськогосподарські будівлі та споруди, які були зведені до 12 березня 2011 року. 

Використовувати будівельну амністію можна тільки для тих будов, які відповідають цільовому призначенню земельної ділянки на якій вони знаходяться. 

 

Будівельна амністія на оформлення будинку здійснюється наступним чином: 

  1. Розробка технічного паспорта, з відміткою про самовільно зведені об'єкти, які будуть введені в експлуатацію. Технічний паспорт розробляється сертифікованим інженером згідно "Інструкції про порядок технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна"

  2. Розробка технічного звіту про обстеження конструкції будівлі сертифікованим інженером. Технічний звіт розробляється тільки при наявності поруч з будинком господарських будівель, загальна площа яких перевищує 100 кв.м. У технічному звіті міститься інформація про відповідність об'єкта нерухомості встановленим вимогам для подальшого введення його в експлуатацію. 

  3. Отримання документа про присвоєння поштової адреси об'єкту нерухомості (якщо у земельної ділянки вже є зареєстрована в реєстрі поштова адреса, цей етап пропускається). Для садових або дачних будинків, необхідно отримати довідку в садовому або дачному товаристві. Для житлових будинків, в місцевих органах влади видається рішення про присвоєння поштової адреси. 

  4. Реєстрація декларації про готовність об'єкта до експлуатації в органах державного архітектурно-будівельного контролю. Зареєстрований документ підтверджує можливість використовувати об'єкт нерухомості за призначенням. 

 

Документи для оформлення нерухомості за будівельною амністією 

Будь-яка процедура отримання дозвільної документації вимагає наявності певних документів у власника. Якщо Ви хочете використовувати закон про будівельну амністію, слід підготувати наступні документи: 

  • паспорт та ідентифікаційний код власника (для всіх співвласників); 

  • документи про право власності на земельну ділянку; 

  • документи про право власності на існуючий будинок (у разі його реконструкції або зведенні господарських будівель); 

  • технічний паспорт на існуючий будинок (у разі реконструкції або зведенні господарських будівель). 

 

Після прийняття об'єкта в експлуатацію потрібно звернутися в ЦНАП для проведення процедури державної реєстрації права власності на новобудову з такими документами:

  • документ, який відповідно до вимог законодавства свідчить про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта;

  • технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна;

  • документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси;

  • письмову заяву або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на новий об'єкт нерухомого майна (в разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, яке купується у спільну часткову власність);

  • договір про спільну діяльність або договір простого товариства (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо майна, будівництво якого здійснювалося в результаті спільної діяльності).

Якщо ж об'єкт самочинного будівництва не відповідає вищеописаним критеріям, наприклад, побудований на земельній ділянці, що має інше цільове призначення, узаконити його можливо тільки через суд.

 

Відділ містобудування та архітектури Управління ЖКГ


Громада у соцмережах: