Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

29/12/2023

Рішення міської ради від 21.12.2023 № 3598-VIII «Про затвердження Програми розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки»


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

XXXVII сесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про затвердження Програми розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки

 

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою сприяння розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді, враховуючи висновок фінансового управління Роздільнянської міської ради, рішення виконавчого комітету Роздільнянської міської ради від «19» грудня року № 433 «Про погодження Програми розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки», враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту, постійної комісії з питань бюджету, фінансування, інвестицій, реалізації державної регуляторної політики, Роздільнянська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки (додається).

  2. Фінансовому управлінню Роздільнянської міської ради передбачити в бюджеті Роздільнянської міської територіальної громади кошти на виконання програми відповідно до затверджених заходів та Бюджетного кодексу України.

  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В.О.Шовкалюк
 

 

   
 

21 грудня 2023 року
№3598-VIII

   

 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
 Рішення Роздільнянської міської ради
 Одеської області 
21 грудня 2023 року
№3598-VIIІ

 

 

 

 

Програма  
розвитку  фізичної культури і спорту в Роздільнянської міській територіальній громаді на 2024-2026 роки

 

    1. Визначення  проблем,  на розв’язання яких спрямована Програма

          Фізична культура і спорт є важливою складовою частиною системи громадського здоров’я в Україні, виховного процесу дітей і молоді, повноцінного життя дорослого населення. Основне їх призначення – зміцнення здоров’я, підвищення фізичних та функціональних можливостей організму людини, забезпечення здорового дозвілля, утвердження авторитету громади в області та в Україні.
       Відповідно до рішення сесії Роздільнянської міської ради від 23 грудня 2019 року № 2356-VII «Про затвердження Стратегії соціально-економічного розвитку м. Роздільна з перспективою створення Роздільнянської ОТГ до 2025 року» однією з операційних цілей та завдань громади по четвертому пріоритету «Соціальний захист та безпечні умови життєдіяльності» є розвиток здорового способу життя шляхом:

    • Створення розвиненої інфраструктури для заняття спортом і активного відпочинку для всіх верств населення;
    • Проведення спортивних змагань різних рівнів і залучення до занять фізичною культурою та спортом різних верств населення.

Реалізація державної політики та зусилля місцевої влади і активних громадян у цих напрямках, а також виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки обумовила певні позитивні зміни у сфері фізичної культури та спорту.
Роздільнянською міською територіальною громадою протягом 2021-2023 років розпочато створення сталих традицій та мотивацій щодо фізичного виховання і масового спорту як важливого чинника фізичного та соціального благополуччя, поліпшення стану здоров’я, ведення здорового способу життя і подовження його тривалості. Проводиться значна робота щодо збільшення кількості та покращення якості проведення спортивно-масових заходів на території міської ради.

В Роздільнянській міській територіальній громаді проживає 27820 осіб, з  них учнів загальноосвітніх шкіл – 3849 особи, молоді віком від 14 до 35 років – 9725 осіб.

На території Роздільнянської міської територіальної громади функціонують:
    • комунальний заклад «Роздільнянський стадіон «Спартак» (займається організацією та проведенням змагань з таких видів спорту: баскетбол, волейбол, волейбол пляжний,  гандбол, боротьба вільна, гирьовий спорт, легкоатлетичний крос, міні-футбол, теніс настільний, шашки, шахи);
    • комунальний заклад «Роздільнянська дитячо-юнацька спортивна школа» (доступні секції з футболу, волейболу, волейболу пляжного, дзюдо, футзалу легкої атлетики, тенісу настільного та гандболу, з них 7 груп початкової підготовки та 13 груп базової підготовки. Всього у закладі навчається 267 спортсмени;
    • Активний парк у м. Роздільна, який функціонує у рамках Президентської програми «Активні парки- локації здорової України»;
    • громадські організації спортивного спрямування: «Федерація самбо та спортивних єдиноборств», районний спортивний клуб «Олімпійські надії», спортивний клуб імені О.В.Суворова», «Українська організація Кенбукаі-Карате ММА»; 
    • громадські організації, які у плані роботи передбачають проведення окремих спортивних заходів («Громада Роздільнянщини», «Роздільнянська районна організація осіб з інвалідністю», «Українська спілка ветеранів Афганістану»);
    • спортивні клуби, установи, організації, фітнес-клуби тощо різних форм власності.                
    У сфері фізичної культури та спорту в Роздільнянській міській територіальній громаді працює понад 70 осіб (тренери, інструктори зі спорту, тренери-викладачі, вчителі фізичної культури тощо).    
Таким чином, збережена та оновлена матеріально-технічна база, зростає кількість активної молоді та ветеранів фізкультурного руху у спортивній сфері, різні верстви населення громади мають доступ до отримання фізкультурно-спортивних послуг. 
    Але водночас проведений аналіз свідчить про існування проблем щодо зміцнення здоров’я населення Роздільнянської міської територіальної громади та збільшення залучення населення до занять фізичною культурою і спортом. Так, загальна частка охоплення населення фізкультурно-оздоровчими та спортивними послугами складає 17 відсотків (загальноукраїнський показник становить 22 відсотки).
Потребує підвищення рівень розвитку фізичної культури і спорту на території громади (особливо у сільській місцевості) у плані забезпечення оптимальної рухової активності кожного мешканця впродовж усього життя, профілактики захворювань та фізичної реабілітації. Спортивна інфраструктура не у повній мірі здатна задовольнити потреби населення в щоденній руховій активності відповідно до фізіологічних потреб. 
Посиленої уваги у наданні фізкультурно-реабілітаційних послуг та у проведенні адаптованих спортивних заходів потребують особи з інвалідністю, особи з обмеженими фізичними можливостями, особи з вадами здоров’я, зокрема, демобілізовані військовослужбовці.
У даний час в Роздільнянській міській територіальній громаді у зв’язку з російською агресією проживає 786 внутрішньо переміщених осіб, яких також необхідно більш активно залучати до спортивно-масової роботи у громаді.
    Викликає занепокоєння стан здоров'я дітей та підлітків. Як і раніше, значна їх кількість має суттєві відхилення у фізичному розвитку та стані здоров'я, як фізичному, так і ментальному. Ситуація загострюється через підвищення тривожності, занепокоєння, різноманітних ментальних проблем серед дітей на тлі російської агресії проти України. На досить високому рівні зберігається популярність у молодіжному середовищі таких привабливих видів нефізичної діяльності, як ігрові автомати, комп'ютерні ігри, надмірно тривале користування мобільними телефонами. У зв'язку з недостатністю традицій здорового та активного дозвілля гострими проблемами є розповсюдження серед молоді шкідливих звичок (тютюнопаління, вживання спиртних напоїв, наркотичних речовин тощо). У даний час 11 неповнолітніх мешканців територіальної громади перебувають на обліку дітей, схильних до правопорушень, 28 дітей проживають у сім’ях, які опинилась у складних життєвих обставинах, 32 дитини мають статус дитини-сироти, 79 – статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Фізична культура і спорт є одним з дієвих шляхів їх становлення та самореалізації, підготовки до самостійного життя.
    

    2. Мета Програми

Мета Програми полягає у створенні умов для поліпшення стану громадського здоров’я, залучення широких верств населення до систематичних занять фізичною культурою та масовим спортом, популяризації здорового способу життя та сприяння розвитку фізкультурно-спортивної реабілітації, а також максимальної реалізації здібностей обдарованої молоді.

 

    3. Шляхи і способи розв’язання проблеми

Розв’язання проблем  та досягнення мети здійснюватиметься, зокрема, шляхом:

    • розвитку спортивної інфраструктури у територіальній громаді, розширення мережі спортивних об’єктів;
    • створення умов для розвитку регуляторної рухової активності різних верств населення для зміцнення здоров’я з урахуванням інтересів, побажань, здібностей та індивідуальних особливостей кожного; реалізація Президентської програми «Активні парки – локації здорової України»;
    • взаємодії з закладами фізичної культури і спорту різних форм власності, навчальними закладами, громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, спортивними клубами та іншими суб’єктами сфери фізичної культури і спорту;
    • подальшого розвитку матеріально-технічної бази спорту.

 

    4. Строки та етапи виконання Програми

Програма реалізовується в один етап протягом 2024-2026 років.

 

    5. Напрями діяльності, завдання і заходи Програми

До напрямів діяльності Програми належать:

    1. Пропаганда здорового способу життя, зміцнення іміджу Роздільнянської міської ради як значного спортивного центру.
    2.  Зміцнення матеріально-технічного забезпечення фізкультурно-спортивних об’єктів.
    3.  Фізкультурно-спортивна та оздоровчо-реабілітаційна діяльність.
    4.  Фінансова підтримка громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування та спортивних заходів інших громадських організацій.

Фінансова підтримка надається спортивним організаціям, громадським організаціям фізкультурно-спортивного спрямування, а також іншим громадським об’єднанням, які у плані роботи передбачають проведення окремих спортивних заходів. Рішення про надання такої підтримки приймається робочою комісією у складі заступника міського голови із соціальних питань, начальника фінансового управління, начальника відділу молоді та спорту Роздільнянської міської ради. Для отримання фінансової підтримки зазначені організації надають Відповідальному виконавцю Програми копії правоустановчих документів, обґрунтування необхідності фінансування та розрахунки потреби у коштах.
 
Завданнями Програми є:

    • посилити авторитет громади у спортивному русі;
    • задовольнити потреби населення в отриманні фізкультурно-спортивних послуг;
    • зміцнити та модернізувати матеріально-технічну базу фізкультурно-спортивної галузі у громаді;
    • розвивати аматорський спорт та спорт ветеранів, залучати населення до занять фізичною культурою та спортом, виявляти найкращих спортсменів та команди;


    •  підвищити рівень залучення до фізичної культури і спорту дітей та молоді Роздільнянської міської територіальної громади
    •  здійснювати фізкультурно-спортивну реабілітацію осіб з обмеженими фізичними можливостями, запровадити різноманітні форми фізкультурно-оздоровчих та спортивних послуг для різних груп населення, зокрема, внутрішньо переміщених осіб;

    •  поліпшити матеріально-технічне, фінансове, інформаційне забезпечення сфери фізичної культури і спорту.

Напрями діяльності та заходи Програми наведено в додатку 2.

 

6.    Ресурсне забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, які передбачаються для виконання програм і заходів з розвитку фізичної культури і спорту, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, враховуючи власні ресурси громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості, підприємств і організацій різних форм власності, вітчизняних та іноземних інвесторів, спонсорів, власні кошти громадян.
Обсяги видатків місцевого бюджету на виконання Програми щорічно визначаються у межах кошторисних бюджетних призначень на відповідні роки. 

Ресурсне забезпечення Програми наведено в додатку 3.

 

7.     Координація та контроль за ходом виконання Програми

Головним виконавцем і координатором Програми є Відділ молоді та спорту Роздільнянської міської ради. Контроль за виконанням Програми здійснює Роздільнянська міська рада. Відділ молоді та спорту Роздільнянської міської ради щорічно  звітує про виконання Програми на сесії Роздільнянської міської ради. Звіт про виконання Програми публікується на офіційному сайті Роздільнянської міської ради.

 

8.    Очікувані результати Програми

Виконання Програми дасть можливість:

    • запровадити доступні, якісні та різноманітні форми оздоровчих, рекреаційних, реабілітаційних та спортивних послуг для різних груп населення;
    •  підвищити рівень охоплення громадян, насамперед дітей та молоді, всіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи; 
    •  привести стан спортивних об’єктів громади у відповідність із сучасними стандартами, що надасть змогу забезпечити на спортивних спорудах оптимальний обсяг рухової активності громадян;
    •  створити цивілізовані умови для соціальної адаптації та фізкультурно-спортивної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями;
    •  удосконалити систему підготовки спортсменів, покращити результати виступів спортсменів та збільшити кількість завойованих спортсменами нагород на районних та обласних змаганнях, що сприятиме затвердженню патріотичних почуттів у громадян та підвищенню авторитету Роздільнянської міської ради в обласному та всеукраїнському спортивному співтоваристві.

Перелік та розрахунки результативних, кількісних та якісних показників наведено у додатку 4.


Прикріплені файли: