Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

29/10/2023

Рішення міської ради від 09.06.2021 № 752-VIII «Про внесення змін та доповнень до Програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки»


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІХ сесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про внесення змін та доповнень до Програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в Роздільнянській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки

 

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення розвитку культури, мистецтва та збереження об’єктів культурної спадщини в Роздільнянській міській територіальній громаді, враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії міської ради з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту, Роздільнянська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до Програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини Роздільнянської міській територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Роздільнянської міської ради від 8 квітня 2021 року №426-VIII, та викласти її в новій редакції (додається).

 

2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В.О.Шовкалюк
 

 

   
 

09 червня 2021 року
№752-VIII

   

 


 

     

ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Роздільнянської міської ради
Одеської області
8 квітня 2021 року №426-VIII
(в редакції рішення
Роздільнянської міської ради
9 червня 2021 року №752-VIII

 


 

ПРОГРАМА

розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини Роздільнянської міської територіальної громади на 2021-2023 роки

 


 

1. Склад проблеми та обґрунтування необхідності її розв’язання програмним методом

Усвідомлення необхідності створення єдиного культурного простору та формування унікальної культурної атмосфери Роздільнянської територіальної громади позначається на діяльності закладів культури, визначає рівень і якість культурно-освітніх послуг, що надаються ними.

Відповідно до рішення сесії Роздільнянської міської ради від 23 грудня 2019 року №2356-VII «Про затвердження Стратегії соціально-економічного розвитку м. Роздільна з перспективою створення Роздільнянської ОТГ до 2025 року» однією з операційних цілей та завдань громади є п’ятий пріоритетний напрямок «Культурно-освітянські послуги та розвиток туризму» шляхом:

  1. Розробки календаря фестивальних подій.

  2. Підтримки обдарованої учнівської молоді та сприяння їх подальшому розвитку.

В стратегії соціально-економічного розвитку Роздільнянської ОТГ на період до 25 року, в пункті 2.3 «Рекомендації та заходи щодо усунення можливих ризиків та загроз розвитку громади» зазначено:

- в цілях забезпечення розвитку привабливої діяльності в напрямках спорту, туризму, культури та науки серед молоді створити міський Центр розвитку молоді, передбачивши серед його функціональних обов’язків регулярне проведення евентійних заходів районного, обласного, регіонального, національного та міжнародного рівня.

Дотримуючись алгоритму перетворення слабких місць діяльності Роздільнянської ОТГ в конкурентні переваги дає можливість:

- залучити молодь до стартапів та кваліфікованої праці, залучення до підприємництва всіх верств населення громади;

- підтримки проектів із створенням нових робочих місць для обслуговування (задоволення) потреб Центру розвитку молоді та його відвідувачів.

Стратегічними напрямками галузі культури Роздільнянської міської територіальної громади є:

- визнання центрального місця культури в загальнонаціональному розвитку та винятковості національної ідентичності, що спирається на українську культуру; посилення ролі культури в соціально-економічному розвитку України шляхом взаємодії і посилення відповідальності державних органів, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства;

- удосконалення та модернізація правових, структурних і фінансових інструментів підтримки культури;

- забезпечення доступу до культури через традиційні та нові форми культурної діяльності;

- забезпечення підтримки культурного розмаїття громади: всі громадяни України незалежно від місця проживання, статусу, приналежності до певної соціальної чи етнічної групи; незалежно від майнового статусу, походження, статі мають рівні права на формування власної культурної ідентичності та її вираження, доступ до національного і світового культурного надбання, участь у культурному житті громади;

- створення, виробництво, поширення, збереження національного культурного продукту і підвищення рівня його споживання шляхом формування цілісного інформаційно-культурного простору, здатного акумулювати та засвоювати кращий досвід і впливати на світовий інформаційно-культурний простір;

- удосконалення системи культурно-мистецької освіти — запровадження нових форм навчання, модернізація системи культурно-мистецької освіти, включаючи загальноосвітні навчальні заклади, поліпшення професійної підготовки чи перепідготовки кадрів, вдосконалення методичних та навчальних матеріалів;

- розвиток міжнародної діяльності та популяризація української культури — міжнародне співробітництво у сфері культури, що є важливим фактором розвитку міжнародного партнерства. Координація та системний підхід до популяризації національного культурного продукту, інформації та знань про Україну, поширення європейських підходів, культурних здобутків і різноманітних форм культурного виявлення в Україні є однією з основних цілей.

Реалізація державної політики та зусилля місцевої влади та активістів протягом останніх років обумовила певні зміни у сфері культури. Зокрема, на території Роздільнянської міської територіальної громади функціонують 35 установ (17 бібліотек, 16 клубних закладів, музей, школа естетичного виховання). Діяльність закладів культури громади спрямовується на всебічне виховання людини, розвиток творчих здібностей, задоволення духовних і культурних потреб, сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей. На базі всіх клубних закладів Роздільнянської громади діє 45 клубних угрупувань, з них: 44 - аматорських художніх колективів, 7 з яких мають звання «народний», 1 – «зразковий», 15 дитячих.

Учасниками аматорських колективів є 606 мешканців громади, в тому числі 465 дітей та молоді, жінки  – 138. Майстрів декоративно-прикладного мистецтва – 14 осіб, з них – 13 жінок. Комунальний заклад «Роздільнянський ПК» є осередком культурно-мистецького життя громади, об’єднуючи кращий творчий потенціал  в різноманітних заходах районного, обласного, регіонального рівнів.

Стан культури та культурної спадщини SWOT-Аналіз

Внутрішні

Сильні сторони:

1) Розвинута мережа закладів культури.

2) Наявність успішних районних фестивалів, що сприяють розвитку культури в громаді.

3) Наявність великої кількості аматорських колективів та елементів нематеріальної культурної спадщини.

Слабкі сторони:

1) Відсутність нової моделі базової мережі закладів культури та мистецтва.

2) Відсутність діджиталізації (електронних інформаційних ресурсів).

3) Недостатність кваліфікованих кадрів у сфері культури, особливо в сільській місцевості.

4) Нерівний доступ до базового набору культурних послуг та відсутність поінформованості громадян про комплекс культурних послуг.

5) Відсутність повної оцінки культурного потенціалу громади.

6) Низька частка видатків на культуру у загальній структурі видатків в місцевих та державному бюджеті.

7)Наявність потенційного етноконфліктогенного потенціалу.

Зовнішні

Можливості:

1) Децентралізація сприятиме зростанню можливостей місцевих громад.

2) Збільшення механізмів для подальшої перспективи отримання фінансування з боку ЄС та інших іноземних фондів та інституцій.

5) Зміни в законодавстві у галузі культури та охорони об’єктів культурної спадщини, затвердження мінімальних стандартів забезпечення громадян якісними та доступними культурними послугами.

6) Збільшення власних надходжень закладів культури і мистецтва за рахунок введення нових культурних послуг та нових форм роботи, розвиток креативних індустрій

7) Розроблення нової системи фінансування.

Загрози:

1) Економічна нестабільність, обмеженість фінансування.

2) Зростання трудової міграції і втрата трудових ресурсів в галузі культури та мистецтва, як наслідок незабезпечення населення якісними культурними послугами

3) Низька заробітна плата та відсутність соціальних гарантій (житло), особливо у сільській місцевості.

 

2. Мета Програми

Метою Програми є збереження і розвиток культурного надбання як ресурсу теперішніх і майбутніх поколінь, національно-патріотичне виховання, підвищення ролі закладів культури у піднятті престижу української держави, піднесення самобутньої культури регіону.

 

3. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми

Проблеми, окреслені програмою «Розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини Роздільнянської міської територіальної громади на 2021-2023 роки», взаємопов’язані та досить складні. Для їх вирішення найбільш продуктивним є використання програмно-цільового методу, який передбачає узгодження в рамках єдиної програми комплексу заходів по напрямах, пріоритетних завданнях, виконавцях і ресурсах та базується на кращому загальноєвропейському досвіді.

Основними шляхами розв’язання існуючих проблем визначено:

- удосконалення умов діяльності установ культури і мистецтв, сприяння створенню мистецьких продуктів і формування цілісного інформаційно-культурного простору в громаді шляхом модернізації управління, розвитку культурного обміну, придбання сучасного технічного обладнання для закладів культури, їх кадрового забезпечення;

- формування системи духовних цінностей, виховання патріотизму, поваги до символів та традицій, що є важливою соціальною складовою, шляхом організації та проведення культурно-мистецьких заходів;

- піднесення рівня професійного мистецтва, задоволення культурних потреб населення шляхом підтримки професійного мистецтва, творчих спілок та об’єднань, розвитку мистецьких традицій;

- збереження національної самобутності та зміцнення етнічної ідентичності представників національних меншин шляхом забезпечення умов для їх органічної інтеграції в українське суспільство;

- розвиток міжнародних відносин, що є і соціальним і економічним забезпеченням в частині привабливості туристичного потенціалу до Роздільнянської громади;

- забезпечення естетичного виховання молоді шляхом підтримки закладів мистецької освіти та їх кадрового складу, участі у різноманітних конкурсах-фестивалях всеукраїнського та міжнародного рівня з метою професійного зростання, входження України в культурний європейський простір.

Бюджетні призначення для реалізації заходів програми передбачаються щорічно при формуванні місцевого бюджету, виходячи з можливостей його дохідної частини.

 

4. Строки та етапи виконання Програми

Програма реалізовується в один етап протягом 2021-2023 років.

 

5. Напрями діяльності, завдання та заходи Програми

До напрямів діяльності належать:

  1. Партнерство, співпраця з організаціями громадянського суспільства.

  2. Культурно-просвітницькі та мистецькі заходи, проекти, акції.

 

Завдання програми:

    1. Втілити інноваційні форми роботи та управління.

    2. Забезпечити свободу творчості, створити умови для творчого розвитку особистості, підвищити культурний рівень, естетичного виховання громадян, доступності освіти у сфері культури для дітей та юнацтва, задовольнити культурні потреби жителів громади

    3. Зберегти, захистити та популяризувати культурну спадщину та національну пам'ять для зміцнення культурної ідентичності українців. Підвищити національно-патріотичний дух населення.

    4. Забезпечити населення громади якісними і доступними культурними послугами та можливостями для творчої самореалізації.

(Напрями, завдання та заходи Програми наведені у додатку 2).

 

6. Ресурсне забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, які передбачаються для виконання програм і заходів з розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, враховуючи власні ресурси громадських організацій, підприємств і організацій різних форм власності, вітчизняних та іноземних інвесторів, спонсорів, власні кошти громадян.

Обсяги видатків місцевого бюджету на виконання Програми щорічно визначаються у межах кошторисних бюджетних призначень на відповідні роки (додаток 3).

 

7. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Головним виконавцем Програми є Відділ культури Роздільнянської міської ради, співвиконавцем – КЗ «Роздільнянський палац культури». Контроль за виконанням Програми здійснює Роздільнянська міська рада. Відділ культури Роздільнянської міської ради щорічно звітує про виконання Програми на сесії Роздільнянської міської ради. Звіт про виконання Програми публікується на офіційному сайті Роздільнянської міської ради.

 

8. Очікувані результати та ефективність Програми

Ефективність Програми спрямована на досягнення значних показників соціально-економічного та культурного сегментів. Виконання Програми забезпечить:

  1. Удосконалення конструктивних зв'язків з громадськістю, прозорість та відкритість, підвищення професійної компетентності працівників культури;

  2. Активізація щодо національного патріотичного виховання населення. Формування толерантності, гуманізму, почуття власної гідності та внутрішньої свободи, поваги до державної влади. Популяризація історії України та висвітлення українського державотворення;

  3. Збереження та розвиток національної культури, пропагування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя, підвищення загального рівня духовної культури громадян, виховання художнього смаку;

  4. Оновлення морально та фізично застарілого музейного обладнання Забезпечення комп’ютерізації та автоматизації обліку музейних експонатів;

  5. Заохочення громадян за вагомі особисті внески у розбудову Роздільнянської громади;

  6. Забезпечення свободи творчості, створення умов для творчого розвитку особистості.

Очікувані кінцеві результати виконання Програми (додаток 4).


Прикріплені файли:

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення