Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

26.09.2023 14:49

До уваги власників птахоферм та свійських (домашніх) птахів

6512c5801e36b__ptahivnictvo_07_10.jpg

🐓🦢🦆 Епізоотична ситуація з інфекційних захворювань птиці у світі залишається напруженою. В ряді країн, що межують з Україною, протягом цього року реєструються випадки захворювання птиці на високопатогенний грип птиці та Ньюкаслську хворобу.

🦠 Грип птиці – хвороба, що викликається високопатогенним вірусом, яка здатна вразити як свійську, так і дику птицю. Джерелом інфекції є хворі і перехворілі птахи, а також ті, які знаходяться в інкубаційному періоді та виділяють вірус з витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями і яйцем, при кашлі та чханні. Встановлено, що деякі віруси пташиного грипу здатні інфікувати людей (через прямий контакт із інфікованою птицею, предмети або фоміти) і викликати у них хворобу різного ступеня тяжкості – аж до смертельних випадків. 
🦅 Перелітні птахи можуть переносити вірус у респіраторному або кишковому трактах, проте, як правило, не хворіють, що дозволяє їм переносити віруси на значні відстані в межах їхніх міграційних маршрутів. 

🦠Ньюкаслська хвороба – особливо небезпечне висококонтагіозне вірусне захворювання родини курячих, яке характеризується ураженням центральної нервової системи, респіраторних, вісцеральних органів та високою смертністю.

◾ Території відпочинку та гніздування перелітних птахів становлять підвищений ризик, а найбільш вразливими секторами є особисті селянські господарства і дрібні товарні ферми з вигульним способом утримання птахів. Хвороби можуть мати значний негативний вплив на здоров’я тварин, людей та економіку країни, спричиняти високій падіж, а підтвердження хвороби може негативно вплинути на торгівлю на уражених територіях. 

Тому, з метою недопущення занесення вірусів грипу та Ньюкаслської хвороби й поширення інфекції в Одеській області, необхідно дотримуватися певних правил для власників тварин та біобезпеки в господарстві:
▪ не допускати контакту свійських птахів з дикими і синантропними птахами;
▪ забезпечувати напування птахів, не допускаючи їх до відкритих водойм, де зупиняється дика птиця;
▪ не зберігати на господарстві елементи, які можуть приваблювати диких птахів;
▪ зберігати корм захищеним від диких птахів та гризунів, регулярно прибирати будь-яке висипання корму;
▪ проводити своєчасне прибирання дворових територій і загонів від сміття і продуктів життєдіяльності птахів;
▪ забезпечувати дезінфекцію нерухомості, пташників, обладнання, одягу та взуття; 
▪ здійснювати придбання молодняку птиці та інкубаційного яйця з благополучних джерел, утримуючись від покупки живої птиці на ринках і несанкціонованих місцях торгівлі;
▪ ізолювати новозаведену птицю;
▪ забезпечити належну утилізацію посліду та полеглої свійської птиці.
▪ обов'язкове щеплення від Ньюкаслської хвороби.

❗При перших ознаках захворювання і аномальної поведінки птахів (відмова від корму і води; скуйовджене оперення; набрякання голови; зміна кольору гребінця і сережок; порушення координації руху; тремор; аномальна поза; помутніння рогівки очей у водоплавних птахів тощо) і випадках раптового масового падіжу необхідно негайно звернутися у ветеринарну службу для виявлення причин захворювання і недопущення епізоотії.


Громада у соцмережах: