Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

06.03.2023 14:40

Легальна зайнятість –  це захист соціальних, трудових прав і гарантій

6405e566aa39b__06.jpg

Останнім часом усе частіше доводиться зустрічатися з таким явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин. Найчастіше таке спостерігається в галузях торгівлі, сфери обслуговування, транспорту, будівництва. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю, відпочинок, відсутності матеріального забезпечення у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, настання безробіття, пенсійного забезпечення. І це далеко не всі ризики для найманих працівників.

Саме така тема була порушена на семінарі «Легальна зайнятість», який проводила для безробітних в.о.директора Роздільнянської філії Одеського ОЦЗ Олена  Кукішева та запрошена на семінар головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Антоніна Автутова. Вони зауважили,  що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення, можливості отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць, права на щорічну основну відпустку тощо

Погоджуючись на роботу без оформлення, такий працівник автоматично власноруч позбавляє себе права вимагати від роботодавця забезпечення належних умов праці, оплати праці на рівні, встановленому державою. Якщо людина працює в «тіні», то швидко відчуває, що перебуває на «пташиних» правах і втрачає впевненість у завтрашньому дні. До того ж, такий працівник втрачає свій фіксований страховий стаж, оскільки єдиний соціальний внесок не сплачується.

На семінарі була порушена і тема працевлаштування за кордоном. Адже не секрет, що працездатне населення має можливість влаштуватися на роботу не тільки в Україні, а й за ї межами. Проте лише незначна частина українських громадян працює за кордоном на законних підставах. Громадяни України повинні усвідомлювати, що, працюючи нелегально за кордоном, по-перше, порушується закон, по-друге, нелегальні працівники беззахисні перед зловживанням з боку роботодавців та повністю від них залежні, по-третє, працюючи нелегально, працівник не може належним чином захистити свої права: на нормальні умови роботи та проживання, на відпочинок, на виплати в разі втрати працездатності.

Звісно, кожен сам повинен вирішувати – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права.

6405e54c2569f.jpg