Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

21.11.2022 15:27

Про зміни в земельному законодавстві за час дії воєнного стану

637b8ac4e6062__hs6llvlhw9ajhqquxand-copy23.jpg

ПРО ЗМІНИ В ЗЕМЕЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ЗА ЧАС ДІЇ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ

З моменту початку військової агресії Російської Федерації проти України та введенням в Україні воєнного стану 24 лютого 2022 року було заблоковано роботу Державного земельного кадастру України, що в свою чергу зупинило будь-які дії в галузі земельних відносин. Станом на сьогодні ситуація в нашій області змінилась на краще.

Починаючи з 9 червня 2022 року функціонування Державного земельного кадастру на території Одеської області відновлено і попри те, що Публічна кадастрова карта України не працює, система Державного земельного кадастру працює в звичайному режимі.

Це дає можливість:

  • скористатись електронними сервісами Держгеокадастру (замовити витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, отримати інформацію про речові права на земельну ділянку або загалом витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку);
  • маючи рішення міської або сільської ради, прийняте до 24 лютого 2022 року, замовити виготовлення документації із землеустрою для подальшої реєстрації (присвоєння кадастрового номеру) земельної ділянки;
  • отримати рішення органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки в оренду;
  • виготовити технічну документацію для присвоєння кадастрових номерів присадибним земельним ділянкам та ділянкам що перебувають в постійному користуванні на підставі Державних актів старого зразка (така документація розробляється без рішення органу місцевого самоврядування).

Зовсім нещодавно, 19.11.2022 року, набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Законом пропонується, зокрема:

  • відновити проведення земельних торгів з передачі у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • відновити реєстрацію прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що дозволяє реєструвати право оренди як на земельні ділянки комунальної власності так і на земельні ділянки приватної власності (паї)
  • дозволити в умовах воєнного стану приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані житлові будинки, будівлі або споруди, право власності на які зареєстроване, а також земельних ділянок, які передані громадянам у користування до 2002 року. У тому числі земельні ділянки паї, право на які належить громадянам на підставі сертифікатів або свідоцтв про право на спадщину.

Відділ з питань земельних відносин апарату міської ради та її виконавчого комітету


Громада у соцмережах: