Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

13.03.2024 11:56

Сказ тварин

65f178cbbac23__ааа.jpg

На сьогоднішній день виникла реальна загроза повернення «міського сказу» котів та собак. Це пов’язано з міграцією домашніх улюбленців з міського ареалу до відкритого природного середовища, де можливий контакт з дикими хворими тваринами.

Сказ – гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою. При своєчасному зверненні постраждалого до лікувального закладу проводиться щеплення антирабічною вакциною, що попереджує захворювання і врятовує життя. При несвоєчасно проведених щепленнях, котрі здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Вакцина для попередження сказу використовується за епідемічними показаннями. Тобто вона не є плановою, а показана лише тим людям, які безпосередньо були покусані тваринами, та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу.

 

Варто дотримуватись певних правил:

• не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпечність таких контактів;

• якщо покусала або обслинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду. Слід особливо уважно оглянути дитину після прогулянки чи контакту з підозрілою твариною;

• якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення.

ОСОБЛИВО необхідно своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.

Щепленню підлягають всі тварини, починаючи з 2-ох місячного віку – це собаки, коти з 4-ох місячного віку. Вакцина – безкоштовна, а само щеплення коштує 20 (двадцять) грн.

З метою недопущення поширення сказу на території Роздільнянського району та Вашої громади здійснюються заходи, зокрема – спеціалістами Роздільнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться профілактичні щеплення проти сказу серед собак та котів, що належать жителям громади.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ваше здоров'я у Ваших руках! Дбайте про нього!

ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО.

Для проведення вакцинації Ваших тварин проти сказу Вам потрібно звернутися до ветеринарного спеціаліста, який обслуговує Ваш населений пункт або у Роздільнянську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

тел. +38066-432-95-28, +38095-708-53-91 (В.Михайлівка), +38095-476-05-40 (Роздільна), +38066-511-13-51 (Захарівка).


Громада у соцмережах: