Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

06.08.2023 17:38

Продаж прав оренди на земельні ділянки та майно комунальної власності

64cfb69d08ebc__serbia-landscape.jpg

До придбання бажаного активу всього декілька кроків:

  • Крок 1 — ознайомитись із лотами та обрати найкращий із них. Для цього можна скористатися пошуковою системою сайту Prozorro.Продажі або пошуком на сайті Національної Електронної Біржі.
  • Крок 2 — реєстрація на електронному майданчику, наприклад, за посиланням. Для реєстрації необхідно заповнити відповідні поля форми і надати оператору документи для ідентифікації. Звертаємо увагу, що реєстрація на майданчику Національної Електронної Біржі є безкоштовною та надає доступ для роботи в електронній торговій системі з особистого кабінету учасника та можливість розширеного перегляду цікавих лотів.
  • Крок 3 — підготуватись до аукціону та заручитись підтримкою надійного партнера — одного з акредитованих електронних майданчиків. Для цього рекомендуємо уточнити умови продажу лота, завантажити необхідні для кваліфікації учасника документи, сплатити передбачені умовами аукціону гарантійний та реєстраційні внески і подати цінову пропозицію. 
  • Крок 4 — взяти участь в аукціоні.

 

 

 

 

 

Оренда державного та комунального майна

З моменту прийняття Кабінетом Міністрів України № 483 від 03.06.2020 Постанови «Деякі питання оренди державного та комунального майна» (далі — Постанова) передача в оренду державного та комунального майна здійснюється через електронну торгову систему ProZorro.Продажі. Така можливість зробила оренду відкритою для всіх учасників. 

Правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, врегульовані Законом України «Про оренду державного та комунального майна» № 692-IX від 16.07.2020 (далі — Закон).

 

Відповідно до Закону створено два типи переліків: 

І. Перелік першого типу — об'єкти, що передаються в оренду на аукціоні; 

ІІ. Перелік другого типу — об'єкти, що передаються в оренду без аукціону (для пільгових категорій орендарів).

Чинні договори оренди продовжуються також шляхом проведення електронного аукціону, на якому за чинним орендарем зберігається переважне право на продовження договору, але за умови його згоди з найбільшою запропонованою на аукціоні орендною платою, або наступною пропозицією, у разі відмови від оренди, переможця, який запропонував найбільшу ціну на аукціоні.

Технічно можливість проводити усі без виключення аукціони в електронній торговій системі буде втілена з 1 жовтня 2020 року. До того часу, взаємодія між орендодавцем, балансоутримувачем, уповноваженим органом управління відбуваються поза системою.

 

Потенційні орендарі, які бажають орендувати об’єкт:

І. Для об`єктів, які включені до переліку другого типу не за їх ініціативою, потенційні орендарі, які мають право на отримання майна без проведення аукціону, відповідно до частини другої статті 15 Закону подають через особистий кабінет в електронній торговій системі заяву на оренду об’єкта оренди шляхом заповнення електронної форми та завантажують електронні копії документів, передбачені Законом та Постановою.

ІІ. Для об`єктів, які включені до Переліку першого типу, для участі в аукціоні необхідно подати передбачені документи та сплатити передбачені умовами гарантійний та реєстраційний внески, а також ознайомитися з інформаційним оголошенням у системі. У такому оголошенні можуть бути сформовані додаткові умови чи критерії для учасників (обмеження використання, умови оренди тощо).

 

Важливо дотримуватися вимог до учасників, бо орендодавець приймає рішення про відмову підписувати протокол з переможцем, який не відповідає вимогам статті 4 Закону, або в інших випадках, передбачених частиною дев’ятою статті 13 Закону.

Наразі в аукціонах не можуть брати участь фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні санкції, юридичні особи, в яких не розкриті кінцеві бенефіціарні власники, банкрути. 

 

Про що слід пам’ятати учаснику аукціону з оренди:

  • для підписання протоколу в системі відведено три робочих дні з дня наступного за днем його формування в електронній системі;
  • для підписання договору передбачено 20 календарних днів з дня наступного за днем формування протоколу про результати аукціону;

 

Які переваги для учасників? 

Можливість віддалено користуватися сервісами електронної системи, оперативно взяти участь у торгах та спостерігати за перебігом процедури. Арбітражні керуючі можуть забезпечити реалізацію майна за найбільш привабливою ціною з метою задоволення вимог кредиторів та відновлення платоспроможності боржника.

 

 

 


Громада у соцмережах: