Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

21/08/2023

Рішення міської ради від 20.01.2021 № 101-VIII «Про Звернення депутатів Роздільнянської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житло-комунальні послуги»

 


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

V сесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про Звернення депутатів Роздільнянської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житло-комунальні послуги

 

Керуючись Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів», Роздільнянська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Схвалити текст звернення депутатів Роздільнянської міської ради VIII скликання до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги (додається).

2. Надіслати дане рішення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України.

3. Оприлюднити дане рішення на офіційному сайті Роздільнянської міської ради.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, управління комунальною власністю, благоустрою, екології, транспорту та підприємництва та постійну комісію з питань соціального захисту населення, молодіжної політики, охорони здоров’я, освіти, підтримки культури та спорту.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В.О.Шовкалюк
 

 

   
 

20 січня 2021 року
№101-VIII

   

 


 

Додаток

до рішення Роздільнянської міської ради Одеської області

від 20 січня 2021 року №101-VIII

 

 

 

 

 

Президентові України

Зеленському В.О.

 

 

 

Голові Верховної Ради України

Разумкову Д.О.

 

 

 

Прем’єр-міністру України

Шмигалю Д.А.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Роздільнянської міської ради VIII скликання до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житло-комунальні послуги

 

 

За підсумками 2020 року реальні доходи українців зменшились. Зважаючи на падіння економіки, зменшення доходів триватиме і у 2021 році.

Наприкінці 2020 – початку 2021 р. Урядом та Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг, було ухвалено невмотивовані рішення, що призвели до значного підвищення вартості газу та електроенергії для населення, наслідком чого стало суттєве підвищення вартості житлово-комунальних послуг та погіршення соціально-економічного становища громадян України.

Це створює загрозу для мільйонів людей, які опинитися за межею бідності. Люди потребують термінового захисту.

У попередні роки ефективним механізмом захисту громадян від зростання тарифів були субсидії, які компенсували витрати тих, хто не мав змоги спалити за комунальні послуги. Водночас, саме система субсидій зберігала соціальну справедливість і прозорість бюджетних витрат, спрямовуючи кошти на підтримку тих, хто насправді потребує допомоги.

Але, при плануванні витрат Державного бюджету України на 2021 рік, Кабінет Міністрів України скоротив видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, які є дієвим механізмом соціального захисту незаможних громадян від ринкових тарифів. Зокрема, порівняно з 2018 роком, обсяг субсидій у видатках Державного бюджету на 2021 рік зменшився майже вдвічі – з 71-го мільярдів гривень до 36,6 мільярдів гривень.

Видатки на субсидії можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії, або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається не завдяки економічним досягненням, а на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилися більшість громадян України.

Ситуація, що склалася у зв’язку з суттєвим підвищенням вартості енергоносіїв потребує невідкладного ухвалення відповідних рішень, спрямованих на захист соціально-економічних тих, хто потребує допомоги.

Зважаючи на небезпеку такої ситуації і необхідність адекватного соціального захисту, враховуючи ст. 48 Конституції України, де зазначено, що: «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло», –

 

Звертаємося до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно переглянути Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» задля збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послугу.

Обсяги такого збільшення мають становити щонайменш на 7 мільярдів гривень.

Кошти для забезпечення цього рішення пропонуємо перерозподіли із статей витрат, пов’язаних із забезпеченням Президента України, інших вищих органів державної влади, правоохоронних органів.


Громада у соцмережах: