Роздільнянська територіальна громада

Одеська область, Роздільнянський район

21/08/2023

Рішення міської ради від 20.01.2021 № 100-VIII «Про Звернення депутатів Роздільнянської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем`єр-міністра України щодо зростання цін та тарифів на електричну енергію та природний газ»


УКРАЇНА
РОЗДІЛЬНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

V cесія VIII скликання

 
РІШЕННЯ

 

Про Звернення депутатів Роздільнянської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем`єр-міністра України щодо зростання цін та тарифів на електричну енергію та природний газ

 

Керуючись Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів», Роздільнянська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Схвалити текст звернення депутатів Роздільнянської міської ради VIII скликання до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем`єр-міністра України щодо зростання цін та тарифів на електричну енергію та природний газ для населення (додається).

2. Надіслати дане рішення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем`єр Міністра України.

3. Оприлюднити дане рішення на офіційному сайті Роздільнянської міської ради.

 

 

Міський голова ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ В.О.Шовкалюк
 

 

   
 

20 січня 2021 року
№100-VIII

   

 


   

Додаток

до рішення Роздільнянської міської ради Одеської області

від 20 січня 2021 року

№100-VIII

 

 

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Роздільнянської міської ради Одеської області VIII скликання до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо зростання цін та тарифів на електричну енергію та природний газ для населення

 

 

Ми, депутати Роздільнянської міської ради Одеської області VIІI скликання, представляючи інтереси Роздільнянської міської територіальної громади, стурбовані діями центральних органів влади, що призвели до чергового непрозорого та необґрунтованого підвищення цін на енергоносії (газопостачання та електропостачання), особливо тарифу на розподіл природного газу, скасування пільгового тарифу на електричну енергію на перші 100 кВт*год електричної енергії на місяць для приватних споживачів, в умовах тривалого карантину, зростання безробіття та рівня бідності громадян, падіння економіки, які стали причиною дестабілізації ситуації в Роздільнянській міській територіальній громаді і в країні в цілому.

Зазначена ситуація призвела до виникнення протестів населення, зростання соціальної напруги серед  жителів Роздільнянської міської територіальної громади. Так,  16 січня 2021 року жителі Роздільнянської територіальної громади організували мітинг в місті щодо протиправного підвищення цін на газ та електроенергію з відповідним зверненням до депутатів Роздільнянської  міської ради про прийняття та подання клопотання до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України «Про зменшення цін на газ та електроенергію та про встановлення мораторію на їх зростання».

На жаль, епідеміологічна ситуація, спричинена гострою пандемією через вірус COVID-19, є невирішеною на сьогоднішній день. Нинішній локдаун, який спричинив закриття майже усіх підприємств на території Роздільнянської міської територіальної громади, у своїй більшості, працівники цих підприємств, залишились без заробітної плати. Платоспроможність українських родин суттєво погіршилася та разом з цим неприпустимо підвищуються ціни та тарифи на природний газ та його постачання, не дивлячись на те, що джерела для видобування природного газу знаходяться безпосередньо на території України, а також збільшення вартості електричної енергії, неприпустимо для нинішнього фінансового положення населення.

Відповідно до ст. 48 Конституції України: «Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло». Враховуючи, рівень реальних доходів населення, подальше підвищення цін та тарифів призведе до прямого порушення цих прав українських громадян.

Зважаючи на вищезазначене, з метою недопущення зростання соціальної напруги серед населення, керуючись Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів», ми звертаємося до Президента України, як Гаранта Конституції, до Кабінету Міністрів України та Верховної ради України та просимо:

1. Скасувати Постанову Кабінету Міністрів України №1325 від 28 грудня 2020 року «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483», якою встановлено фіксовані ціни на електроенергію для всіх побутових споживачів, а також повернути раніше встановленні пільги, а саме: пільги для багатодітних сімей, пільги для мешканців гуртожитків, пільговий тариф на електричну енергію на перші 100 кВт*год електричної енергії на місяць для приватних споживачів та пільги для електроопалення.

2. Скасувати Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг №№ 2765-2787 від 30 грудня 2020 року, якими були затверджені підвищені необґрунтовані тарифи на розподіл природного газу з 01 січня 2021 року.

3. Оприлюднити техніко-економічні обґрунтування на підвищення цін на газопостачання та розподіл природного газу, а також на електричну енергію, які стали підставою для підвищення тарифів.

4. Запровадити мораторій на підвищення цін на природний газ та на транспортування природного газу магістральними трубопроводами.

5. Скасувати плату за транспортування газу через локальні мережі, які були побудовані громадянами за власні кошти.

6. Передати локальні мережі газопроводів територіальним громадам.

7. Розглянути питання щодо можливості ліквідації Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, та закріплення виключно за Верховною Радою України шляхом законотворчої процедури встановлення тарифів на комунальні послуги.

8. Направити природний газ, добутий на території України, для споживання населення України (для здешевлення послуг газопостачання).


Громада у соцмережах: